Pensionarii greci se mută în Bulgaria, pentru că viața e mai ieftină

Iorgos, un pensionar de 75 de ani, a rămas văduv acum 5 ani și a decis să plece din Salonic: și-a pus apartamentul la închiriat și s-a mutat în Sofia.

Cu pensia de 800 de euro, spune că trăiește „ca un rege”. Îi e mai greu să-și facă prieteni, dar poate călători des în Grecia.

Cu pensiile reduse de câteva ori în anii de criză, pensionarii greci sunt atrași de Bulgaria ca un magnet. Se mută și în orașe ca Burgas și Plovdiv.

Costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria.

Chiar dacă nu există date precise despre amploarea migrației pensionarilor greci, un lucru e cert: ei sunt atrași de prețurile mult mai mici de la bulgari, în medie cu 30% mai reduse.

În Sofia un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro.

Și în Bulgaria prețurile cresc, dar într-un ritm mai lent – remarcă un alt pensionar, Nikos, de 71 de ani, a cărui pensie s-a redus cu 45% în timpul crizei, până la 1.100 de euro.

În Bulgaria îi place că pâinea costă 60 de euro cenţi, o masă la restaurant rareori depăşeşte 10 euro iar chiria unui apartament de două camere este de 200 de euro pe lună.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS