Pensionarea fortata a asistentelor medicale inainte ca acestea sa implineasca 65 de ani este discriminatorie si poate fi pedepsita prin amenda

Este punctul de vedere al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării după ce instituției i-au fost semnalate mai multe cazuri de concediere forțată, ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare.

La începutul acestui an a fost dată o lege care elimina prevederea referitoare la vârsta de pensionare a asistenților medicali și a moașelor.

Legea stipula ca femeile din acest domeniu să iasă la pensie cu doi ani înaintea bărbaţilor, ceea ce, potrivit Ministerului Sănătăţii, ar fi dus la pensionarea obligatorie a 4.000 de asistenţi şi moaşe în contextul unui deficit major de personal.

Chiar dacă Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementa articolele din vechea lege, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării i-au fost semnalate mai multe cazuri de concediere abuzivă.

Este o discriminare pe criteriu de sex, susține CNCD. Instituția a cerut Ministerul Sănătății să emită o circulară în care să explice cum se aplică legea, pentru a elimina abuzurile.

CNCD mai precizează că astfel de concedieri discriminatorii sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 2.000 și 100 de mii de lei.