Penitenciarul Iași, în pericol de prăbușire: 450 de deținuți, transferați în alte închisori

450 de deţinuţi au fost evacuaţi dintr-o clădire a Penitenciarului Iaşi.

Decizia a fost luată din cauza riscului ca aceasta să se prăbuşească peste cei încarceraţi, spun reprezentanţii sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Situaţia clădirii, care este în clasa maximă de risc seismic, ar fi cunoscută şi de Ministrul Justiţie.

Pentru că nu s-a găsit loc pentru toți, 100 s-au întors și se află acum în clădirea aflată de anul trecut în Clasa de risc seismic I , adică extrem de ridicat.

Așadar, în zona Moldovei nu pot fi mutați, pentru că nu mai sunt locuri, spune liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu:

„S-a dispus o evacuare, dar având în vedere că nu există capacitate de detenție pe zona Moldova, s-a întors o parte dintre deținuți și au fost cazați tot în acea secție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Federația Sindicatelor din Penitenciare a făcut un calcul: consolidarea Penitenciarului Iași ar costa aproximativ 7 milioane de euro, iar reconstrucția – 4,5 milioane de euro.

Numai că ministerul Justiției a redus la jumătate sumele acordate pentru asemenea lucrări, de la 7,7 milioane de lei, la 3 milioane de lei.

Din acest motiv, sindicatele din Penitenciare cer demisia Ministrului Justiției.

De asemenea, solicită ca planul ministrului de a „premia” condamnații ținuți în condiții improprii să fie blocat, iar banii să fie folosiți pentru consolidarea și renovarea închisorilor.

„Mă refer la ministrul justiției, care periodic a ieșit și a spus despre cum construiește și modernizează penitenciare, deși în realitate nu s-a întâmplat nimic … și iată că avem și un exemplu, care poate să fie tragic. Și în loc să aruncăm acești bani pe premii pentru infractori – acei 5-8 euro promise de către ministrul justiției foștilor deținuți – trebuie redirecționați către reparațiile penitenciarelor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii se referă la faptul că Tudorel Toader ar fi vrut să acorde bonusuri între 5 și 8 euro pentru condamnați, având în vedere că statul român nu le poate oferi condiții conform standardelor europene.

Costurile pentru „premierea” infractorilor au fost estimate între 370 și 550 de milioane de Euro iar sindicaliștii spun că, din 550 de milioane de euro, s-ar putea renova peste 100 de clădiri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare