Penitenciare supraaglomerate și în Franța. Ce soluții propun candidații la prezidențiale

Nu numai România se confruntă cu supraaglomerarea închisorilor.

Și în Franța, se înregistrează un număr record de deținuți: aproape 70.000 de persoane erau încarcerate la 1 martie, ceea ce înseamnă o rată de suprapopulare de 118%.

Niciunul dintre candidații la alegerile prezidențiale nu a propus însă grațierea deținuților.

Capacitatea închisorilor din Franța este sub 60.000 de locuri, iar la data de 1 martie, în centrele de detenție erau cu peste 10.000 de deținuți mai mulți decât numărul locurilor, reiese din datele Ministerului de Justiției de la Paris.

Din cauza supraaglomerării închisorilor, aproape 2000 de deținuți dorm pe saltele așezate direct pe sol.

Problema nu a fost neglijată nici de principalii candidați la alegerile prezidențiale din Franța.

Cotat în sondaje cu cele mari șanse de a câștiga primul tur al scrutinului prezidențial din 23 aprilie, candidatul de centru Emmanuel Macron a promis că va crea 15.000 de noi locuri în închisori în următorii 5 ani. Suplimentarea locurilor din penitenciare a fost propusă și de candidatul dreptei, republicanul Francois Fillon, iar candidata de extremă dreapta Marine Le Pen propune de asemenea crearea a 40.000 de locuri noi în închisori.

De altfel, încă din toamna anului trecut, guvernul francez a anunțat că va înființa 33 de noi centre de detenție, pentru a rezolva problema supraaglomerării penitenciarelor, dar construirea unei închisori durează în medie 10 ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS