Pelerinaj la Catedrala Notre Dame, devastată de flăcări

Sute de persoane s-au adunat, marți seara, în apropierea Catedralei Notre Dame, devastată de un incendiu puternic, relatează BBC.

Mai mulți artiști au improvizat un recital.

Preşedintele francez a promis edificiul, emblematic pentru creștinism și cultura europeană, va fi reconstruit în termen de cinci ani. Flăcările au fost stinse după 15 ore de pompieri, a căror intervenţie a fost lăudată. Lupta cu incendiul, ale cărui cauze  rămân necunoscute, a fost una contracronometru.

Emmanuel Macron lansase, încă de luni seara, o subscripţie naţională pentru reconstrucţia monumentului, până ieri donaţiile anunţate depăşind 800 milioane de euro, sumele fiind oferite de cele mai bogate familii ale Franţei.

De asemenea, partidele politice şi-au suspendat campania electorală pentru alegerile europene. Mesaje de solidaritate cu poporul francez au fost transmise din toate colţurile lumii.

Procurorii parizieni susţin că incendiul a fost un accident. Înaltă de 93 de metri, turla s-a prăbuşit în flăcări împreună cu acoperişul medieval, construit din cherestea.

Catedrala a fost la câteva minute de „distrugerea totală”, potrivit pompierilor, a căror intervenție a fost lăudată de oficiali și aplaudată de locuitorii Parisului.

#intervention Retour en images sur le feu à #NotreDame de Paris qui a mobilisé près de 400 pompiers. pic.twitter.com/O9ELwENcoY

— Pompiers de Paris (@PompiersParis) April 16, 2019

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS