Confidenţialitate

PE: Statele membre trebuie să armonizeze evaluările medicale și măsurile luate

Îngrijorați de creșterea recentă a numărului de cazuri pozitive de COVID-19 în Europa, eurodeputații deplâng faptul că statele membre nu au tras învățăminte de pe urma primei faze a crizei și au luat din nou măsuri diverse și necoordonate.

Într-o rezoluție adoptată cu 595 voturi pentru, 50 împotrivă și 41 abțineri, PE indică lipsa unei metodologii armonizate de colectare și evaluare a numărului de persoane infectate, conducând la evaluări diferite ale riscurilor pentru sănătate și restricții privind libera circulație a persoanelor care călătoresc din alte țări ale UE.

În urma dezbaterii de marți cu comisarul Didier Reynders și ministrul Michael Roth din partea Președinției germane, Parlamentul îndeamnă statele membre să adopte aceeași definiție pentru cazul cu rezultat pozitiv de infectare cu coronavirus, pentru decesul cauzat de COVID-19 și pentru însănătoșirea după infecție.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ar trebui să fie în măsură să evalueze adecvat și efectiv riscul de răspândire a virusului și să publice o hartă actualizată săptămânal a riscurilor pe baza unui cod de culori comun, stabilit în funcție de informațiile colectate și furnizate de statele membre. Eurodeputații solicită, de asemenea, suplimentarea urgentă a resurselor și angajaților centrului.

Rezoluția solicită Comisiei să dezvolte un formular de identificare al pasagerilor armonizat, pentru a consolida încrederea într-un sistem de monitorizare comun la nivelul UE.

Utilizarea aplicațiilor de urmărire ar trebui să fie încurajată, susțin eurodeputații, care se așteaptă ca sistemele naționale să fie interoperabile la nivelul UE până în luna octombrie, astfel încât să permită o urmărire a contactelor în contextul COVID-19 în întreaga UE. PE subliniază că aceste aplicații trebuie să funcționeze în deplină conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.