Confidenţialitate

PE sprijină solicitarea de aderare a Republicii Moldova la UE cu majoritate de voturi | AUDIO

Parlamentul European a votat cu o largă majoritate rezoluția prin care cere pentru Republica Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte sprijină solicitarea în acest sens a Chișinăului, solicitare care urmează să fie aprobată ulterior de Consiliul European și de Comisia Europeană. 

Prin această decizie, Republica Moldova se apropie de statutul de membru al Uniunii Europene. Luna viitoare este așteptat un semnal în acest sens și din partea Consiliului European.

Comisarul european pentru vecinătate: CE examinează accelerat răspunsurile primei părți a chestionarului trimis Republicii Moldova

Comisarul european pentru vecinătate Olivér Várhelyi a declarat că în acest moment Comisia Europeană examinează „într-un ritm accelerat” răspunsurile la primei părți a chestionarului trimis Republicii Moldova. În baza chestionarului, se va formula o recomandare către Consiliul European privind cererea de aderare la blocul paneuropan trimisă oficial de Republica Moldova la începutul lunii martie.

Dacian Cioloș: Moldova și-a câștigat deja locul în Uniunea Europeană

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

„Prin comportament și prin fapte, Moldova și-a câștigat deja locul în Uniunea Europeană, iar decizia noastră nu poate avea decât un răspuns: Da”, a spus europarlamentarul Dacian Cioloș.

Iniţiatorul rezoluţiei este, de altfel, eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Parlamentul European a menționat riscurile la care este supusă Republica Moldova în acest moment

Membrii Parlamentului European au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană.

Chiar astăzi, Uniunea Europeană a aprobat o sumă suplimentară de 52 de milioane EUR pentru Republica Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Garry Kasparov, la București: Cred că Putin va sfârși ca ceilalți dictatori care au activat înaintea lui. AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.