PE cere Marii Britanii să activeze imediat Articolul 50 pentru ieșirea din UE

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îi cere Marii Britanii să activeze imediat Articolul 50 din Tratatul european, cel care prevede procedura de ieșire din Uniunea Europeană.

Rezoluția a fost adoptată ”pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a apăra integritatea Uniunii”.

Textul care are un rol consultativ a fost adoptat cu 395 de voturi pentru şi 200 împotrivă.

Europarlamentarii au declarat că „voinţa exprimată de britanici trebuie respectată în totalitate”.

„Pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a apăra integritatea Uniunii, premierul britanic ar trebui să anunţe oficial rezultatul referendumului la Consiliul European din 28-29 iunie, pentru a lansa, cât mai rapid posibil, procedura de retragere şi negocierile”, au cerut europarlamentarii în rezoluţie.

Anterior, și celelalte instituţiile europene au cerut Londrei să activeze cât mai repede Articolul 50.

Ședința de astăzi din Parlementul European a fost marcată de ironii și critici la adresa europarlamentarilor britanici, membri ai formațiunii UKIP, condusă de Nigel Farage

 

 

Europarlamentarii au amintit că tratatele UE prevăd că e nevoie de consimţământul Parlamentului European pentru acordul de retragere.

Mai mult, Parlamentul European i-a cerut Consiliului să modifice și ordinea țărilor care vor prelua președinția UE, deținută acum de Olanda. Marea Britanie urma să preia președinția UE  în a doua jumătate a anului 2017.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS