Confidenţialitate

PE a făcut un prim pas din cauza căruia Ungaria ar putea rămâne fără drept de vot în UE

Parlamentul European a făcut un prim pas prin care Ungaria poate fi lăsată fără drept de vot în Uniunea Europeană.

Plenul a votat în favoarea invocării articolului 7 împotriva Ungariei – pentru, cităm, ”încălcarea gravă a valorilor europene”.      Între altele, Ungariei i se cere să suspende sau să retragă legile controversate care nu respectă principiile europene.

Printre ele se numără și controversata lege care ar urma să ducă la închiderea Universității Central Europene,  finanțate de George Soroș.

Rezoluția votată de europarlamentari a fost propusă de liberali, social-democrați și de stânga radicală.

Aceștia consideră că “situația actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor europene”.

Rezoluția a trecut cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri. Cum era de așteptat, documentul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, din care face parte și formațiunea Fidesz – a premierului ungar Viktor Orban.

S-a făcut, așadar, un prim pas pentru punerea în aplicare a prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona.  Într-un final, Ungaria și-ar putea pierde dreptul de vot la Consiliul Uniunii Europene.

În paralel, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei din cauza legii care ar putea duce la închiderea Universității Central Europene din Budapesta.  Instituția e finanțată de miliardarul american George Soros.