Confidenţialitate

Paul McCartney a început procedurile de recuperare a drepturilor de autor asupra cântecelor Beatles – VIDEO

Paul McCartney a început procedurile pentru a recâştiga drepturile de publicare a arhivei de piese Beatles, muzicianul depunând documente pentru iniţierea formalităţilor la U.S.Copyright Office încă din decembrie 2015, potrivit contactmusic.com.

Revendicările lui Paul McCartney se referă la preluarea drepturilor de proprietate asupra muzicii înregistrată de legendara formaţie britanică The Beatles, care au fost iniţial împărţite de McCartney şi John Lennon, scrie Billboard.com.

Cei doi membri ai formaţiei The Beatles au pierdut însă drepturile în 1969, când un palier al casei de producţie Northern Songs care se ocupa de muzica de la The Beatles a fost achiziţionată de Associated Television (ATV). Încercările ulterioare de preluare a drepturilor nu au fost validate în instanţă, deşi McCartney a demarat o serie de acţiuni în acest sens.

Potrivit unui articol de lege privind drepturile de autor, eliberat în 1976, compozitorii îşi pot recâştiga drepturile asupra pieselor după 56 de ani. Arhiva The Beatles ar putea fi revendicată, aşadar, în 2018.

Associated Television (ATV) a fost cumpărată de Michael Jackson în 1985 cu 47,5 milioane de dolari, iar compania s-a alipit după 10 ani gigantului Sony Music Entertainment. Sony/ATV Music Publishing va păstra partea de drepturi ce-i revenea lui John Lennon, după ce au semnat un acord cu Yoko Ono.

The Beatles, formată din Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr şi George Harrison, a fost înfiinţată în 1960 în oraşul Liverpool. Este una dintre cele mai renumite şi mai influente trupe din istoria muzicii rock şi a vândut peste un miliard de discuri pe plan mondial.