Confidenţialitate

Patru ţări din UE vor sa să preia copiii refugiaţi ajunşi fără părinţi în Grecia

Grecia nu-i va ma accepta pe teritoriul său pe imigranţii care au ajuns ilegal în ţară după 1 martie.

Anunţul a fost făcut aseară de ministrul pentru azil de la Atena.

În acelaşi timp, patru state din Uniunea Europeană s-au oferit să preia copiii ajunşi din taberele de refugiaţi în Grecia fără părinţi.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa FM că Ministerul de Interne analizează dacă şi noi am putea lua în grijă astfel de minori.

Potrivit Unicef, peste o treime dintre copiii care au ajuns în Europa în prima parte a anului trecut erau singuri, fără rude sau părinţi, adică 2.800.

Cei mai mulţi au vârste cuprinse între cinci şi 14 ani.

Ei au ajuns în tabere de refugiaţi din Turcia fie din cauză că părinţii au murit în conflictele din regiune, mai ales în Siria, fie s-au despărţit de rude accidental.

Ministrul pentru migraţie de la Atena a declarat aseară că patru state membre ale Uniunii s-au arătat dispuse să preia o parte din copiii ajunşi singuri în Europa odată cu fluxurile de migranţi.

Ministerul roman al Afacerilor Interne analizează dacă România poate face acest lucru, au declarat pentru Europa FM surse guvernamentale.

Pe de altă parte, Atena a hotărât să-I returneze în ţările de origine pe cei care au intrat în ţară de duiminica trecută.

Iar pe cei care se aflau pe insulelel apropiate de Turcia din 2015 să-I transfere în nordul ţării.

Localnicii din insule precut Lesvos au intrat în grevă de mai multe ori de la începutul anului, revoltaţi că din cauza suprapopulării cu imigranţi, turismul local a murit şi odată cu asta şi sursa lor de venit.

De la începutul săptămânii, autorităţile elene au blocat intrarea din Turcia, în Grecia a 30 de mii de imigranţi.

Peste o mie au trecut graniţa.