Patrimoniul mondial UNESCO, îmbogăţit

Reuniţi la Bonn, în Germania, experţii UNESCO au aprobat includerea de noi obiective pe lista Patrimoniului Mondial.

Au fost acceptate cramele şi tradițiile viticole din Champagne, zonă în care s-a dezvoltat arta de a face vinuri spumante, şi “climatul” viilor din Burgundia, parcelele viticole delimitate de pe pantele coastelor Nuits și Beaune.

Incluse au fost şi siturile industriale din epoca Meiji, locații reprezentative pentru evoluția industriei din Japonia din timpul împăratului Meiji (1868-1910). Unele dintre facilități sunt încă parțial în funcțiune, cum ar fi macaralele de pe șantierul naval Mitsubishi Heavy Industries (MHI) din Nagasaki.

5 avanposturi fondate de misionari franciscani în secolul al XVIII-lea pe ambele maluri ale râului San Antonio din sudul Texas-ului și o fermă situată puțin mai la sud compun o nouă locație inclusă pe lista UNESCO. Cea mai renumită misiune este Alamo, locul unei celebre bătălii din timpul Revoluției Texane (1836). Misiunile franciscane din Texas ilustrează eforturile coroanei spaniole de a coloniza, evangheliza și apăra frontiera de nord a Noii Spanii, a explicat UNESCO, și sunt un exemplu de împletire a culturilor de limbă spaniolă.

Speicherstadt, “orașul antreprizelor”, este o întretăiere de străzi, canale și poduri situate în orașul-port Hamburg și înconjurate de antreprize din cărămidă roșie construite în stilurile neogotic și neoroman între 1885 și 1927. În apropiere, districtul Kontorhaus, dedicat tranzacțiilor comerciale ale portului și în mod particular Chilehaus, a fost construit în anii 1920 și 1930. Ambele ansambluri “simbolizează în mod emblematic consecințele creșterii amețitoare a comerțului internațional la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea”, conform UNESCO.

A fost acceptată şi canidatura Diyarbakir, oraș din sud-estul Turciei, include castelul orașului, cu 6 kilometri de metereze, cu turnuri, porți și contraforturi, precum și grădinile Hevsel, care conectează orașul la fluviul Tigru. Alt obiectiv din Turcia inclus pe lista UNESCO este Efes, vestigiu al orașului bizantin care a găzduit un mare templu dedicat zeiței Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii. Potrivit UNESCO, Efes este un exemplu excepțional de oraș portuar cu un canal maritim și un bazin portuar.

Au fost extinse traseele de pelerinaj din Santiago de Compostela au fost incluse pe lista patrimoniului mondial, unele dintre primele căi de pelerinaj apărute după descoperirea mormântului din secolul al IX-lea atribuit apostolului Iacob.

unesco-logo 10