Paștele Cailor chiar există / Reportaj/ AUDIO+VIDEO+Foto

Era trecut de ora 10 când, la Biserica Sârbilor, chiar la intrarea în Târgoviște, au început să vină femei cu coșurile pline cu bucăți mici de cozonac, în formă de cal.

E prima sâmbătă din Postul Paștelui, e Sfântul Toader. Sau … Paștele Cailor. Sau … Tudorița.

Aceste ultime două semnificații ale zilei sunt date de bulgari. Iar la Târgoviște trăiește o comunitate însemnată de bulgari. Se ocupă cu grădinăritul, au chiar un cartier al lor, ba și o școală, și păstrează de ani buni tradiția din prima sâmbătă a Postului Paștelui.

E, pentru ei, un fel de sărbătoare a primăverii, prin care se pregătesc și ei, și caii, să înceapă să lucreze pământul.

Începe să ningă ușor, când pe ușa Bisericii intră copiii îmbrăcați în tot felul de costume populare: și bulgărești, și grecești, și sârbești.

Momentul culminant al sărbătorii este marcat, însă, de apariția cailor, împodobiți în fel și chip, cu ciucuri colorați și panglici.

Înhămați la căruțe sau șarete, caii fac un tur pe strada principală, sunt aplaudați și fotografiați. Sunt oameni care vin din București sau din localitățile apropiate să vadă parada cailor din Târgoviște și să mănânce din plăcintele pe care le pregătesc femeile bulgăroaice în fiecare an.

Vedeta paradei pare să fie un ponei pe care stăpânul lui l-a botezat Mădălin, după numele unui nepot.

Despre un cal mare și alb aflu că a fost adus tocmai din Olanda. Despre altul – aflu de la stăpânul lui – că „era de ani buni în curte la noi, când m-am născut eu”.

Și azi caii mai sunt folosiți de grădinarii de la marginea Târgoviștei, dar nu ca altădată.

A rămas, însă, pasiunea pentru animal, pe care-l aduc la biserică, de Sfântul Toader, să fie sănătoși tot anul.

Un reportaj de Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tudorita sau Pastele Cailor

Comunitatea bulgară din Târgoviște sărbătorește astăzi Tudorița sau Paștele Cailor. Organizatori: Primăria Municipiului Târgoviște alături de Teatrul Tony Bulandra Târgovişte și Asociația Zaedno.ro a Bulgarilor din Târgoviște.Mai multe detalii despre program aici: http://oficialmedia.com/sarbatorea-traditionala-tudorita-sau-pastele-cailor/

Posted by Oficial Media on 24 Februarie 2018