Confidenţialitate

Paște 2022: Sfaturi pentru cumpărături, de la ministrul Finanțelor. „Să cumpărăm produse românești și să vedem dincolo de masa de sărbători”

Ministrul Finanțelor a fost întrebat joi de jurnaliști ce buget a alocat pentru masa de Paște, la ce dorințe a renunțat și ce nevoi a prioritizat, în condițiile în care, recent, i-a îndemnat pe români să fie mai cumpătați.

Adrian Câciu a evitat să răspundă, dar le-a recomandat românilor să cumpere doar ceea ce au nevoie și să aleagă produse românești:

„N-am alocat încă un buget, nici n-am fost încă la cumpărături, este o întrebare care e pusă la toți miniștri. Îndemnul meu ar fi să folosim sau să cumpărăm produse românești și să căutăm să vedem dincolo de masa de Paști, în același timp să vedem ce e mai important de aceste sărbători. Aceste sărbători, de fapt, ne spun să ne uităm din nou în ochii oamenilor cu care locuim, să ne aducem aminte că cel mai important e să fim aproape de ei. (…) Chestiunea cu renunțare la dorințe este o chestiune de amânare sau de creare a unui plan. La mine chiar deviza este dacă ai un vis nu-l chema vis, numește-l plan și crează contextul să ajungi la el și dacă ai un coșmar nu-l numi coșmar, numește-l provocare și crează contextul să ieși din ea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, și Ministrul Agriculturii recunoaște că prețurile sunt mari și dă vina pe costurile tot mai ridicate cu care se confruntă agricultorii la energie și îngrășăminte.

Adrian Chesnoiu spune că nu o să trecem printr-o criză alimentară, iar prețurile se vor stabiliza în curând.

Roșiile românești care ajung acum și la 40 de lei/kg se vor ieftini, spune ministrul:

„N-aș spune neapărat luni, ci voi spune că lucrul acesta se va vedea în perioada imediat următoare pentru că au început să producă fermierii români înscriți în programul „Tomata” dacă ne referim la roșii (…) și în momentul în care producția internă de roii apare pe piață atunci veți vedea că și prețurile vor începe să se domolească și să scadă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autori: Florentina Mihăiță, Mihai Bucureșteanu

Foto: Inquam Photos / George Călin