Confidenţialitate

Paști 2022. Carnea de miel ar putea ajunge la 40 de lei/kg, spun crescătorii de oi. „Cerealele sunt scumpe, iarna a fost destul de grea” | AUDIO

Carnea de miel ar putea costa anul acesta 40 de lei kilogramul, față de 30-35 de lei, anul trecut. Crescătorii de oi spun că acesta ar fi prețul corect, în condițiile în care și hrana animalelor s-a scumpit.

Cu 3 săptămâni înaintea Paștelui, unii crescători susțin că încă nu au primit solicitări din partea clienților.

Dumitru Bija conduce Asociația crescătorilor de Ovine Miorița Bihoreană. Este o asociație din Bihor cu 50 de membri și 30.000 de oi.

Speră ca anul aceasta să obțină un preț corect pentru mieii pe care îi vând, de regulă, vii, nu sacrificați:

„Pentru Paști, nu se poate prognoza 100% un preț aproximativ, piața, vedeți dumneavoastră, o face puterea de cumpărare. În perioada asta, cerealele sunt foarte scumpe, iarna a fost destul de grea, noi, ca și crescători, am dori să luăm un preț corect pe marfa noastră. Păi, prețul corect la viu, păerea mea, dacă ar fi un 20 de lei ar fi bine și la carne 40. Cel puțin în asociația noastră sunt foarte puțini care comercializează carne, majoritate îi îngrașă și îi vinde la piață.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și alți crescători de oi cu care am vorbit, dar care nu au dorit să fie înregistrați, au spus că nu cred că anul acesta vom plăti sub 40 de lei pentru kilogramul de carne de miel. Pentru că le e mai greu să asigure și condiții pentru sacrificarea animalelor, unii dintre ei au ales să trimită oile, la export, în țările arabe.

L-am întrebat pe domnul Dumitru Bija dacă Asociația sa are deja cereri de la clienți pentru Paște:

„Deocamdată, toată lumea stă și așteaptă, nu se știe ce va fi. Față de anul trecut e un an mai dificil, toată lumea stă și așteaptă. Foarte multă marfă se ducea și pe Italia, pentru paștele catolicilor, acum văd că nu prea sunt cereri, pe export vorbesc, în afară de cazurile de la noi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Crescătorii de oi spun că sunt foarte puține abatoare în România și românii nu apucă să se obișnuiască cu gustul cărnii de oaie. Mulți  consumă doar o dată pe an, de Paște.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim