Partidul premierului spaniol Mariano Rajoy câștigă alegerile parlamentare

În Spania au avut loc alegeri parlamentare, iar premierul Mariano Rajoy a declarat că formațiunea sa a câștigat scrutinul și a reclamat dreptul de  a guverna.

  Partidul Popular, din care face parte și Rajoy, este la putere din 2011 și a câștigat 33% din sufragii fiind departe de o majoritate absolută în Parlament.
         Da, este adevărat, am câștigat –  este declarația premierului Mariano Rajoy în fața sediului Partidului Popular din Madrid în aplauzele unei mulțimi ce flutura steagurile albastre ale formațiunii.

Partidul lui Rajoy a câștigat alegerile după șase luni de blocaj politic. De această dată, formațiunea premierului spaniol a obținut 137 de locuri în Parlament, cu 33% din sufragii, față de 123 la alegerile anterioare din luna decembrie – chiar și așa Partidul Popular este departe de cele 176 de locuri necesare pentru a-i asigura o majoritate absolută în parlamentul spaniol.

Pedro Sanchez, șeful Partidului socialist, l-a felicitat pe Mariano Rajoy pentru victorie, la fel ca Albert Rivera, care conduce partidul de centru liberal Ciudadanos – formațiune care este gata să înceapă negocierile pentru a forma un guvern. Ciudadanos a obținut 32 de locuri și o coaliție între cele două partide încă ar avea nevoie de șapte locuri pentru o majoritate, locuri care ar putea fi ușor ocupate de partidele regionale din Țara Bascilor și insulele Canare.

La alegerile de la finalul anului trecut, niciun alt partid nu a acceptat să formeze un guvern cu formațiunea lui Rajoy, acuzându-l de mai multe scandaluri de corupție. Chiar și așa, formațiunile de stânga nu au fost capabile să formeze un guvern alternativ, amintește France Presse.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS