Confidenţialitate

Partidul de guvernământ din Georgia renunță la legea privind „agenții străini”, în urma protestelor masive din ultimele seri | VIDEO

În Georgia, după mai multe zile de proteste violente, partitul de guvernământ renunță la proiectul controversat privind „agenții străini”. Oamenii care au ieșit în stradă au susținut că proiectul este de inspirație rusă și că va opri drumul țării către Uniunea Europeană.

Proiectul de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca „agenţi ai străinătăţii”, în caz contrar riscând amenzi.

Opoziția din Georgia a susținut că acest proiect este o copie adoptată de Rusia în 2012, prin care Moscova a reprimiat vocile critice.

Proiectul a fost adoptat în primă lectură, ceea ce a determinat în ultimele două nopți ieșirea în stradă a mii de persoane.

Au fost proteste în Tblisi, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Protestele au avut ecou și în lumea diplomatică: reacții au venit de la oficili din Uniunea Europeană și Statele Unite.

După aceste proteste, partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat că renunță la proiect și susține că a fost prezentat într-o lumină proastă în mod înșelător.

Formațiunea susține că va lansa consultări publice pentru a explica mai bine textul.

Delegaţia Uniunii Europene în Georgia a salutat, într-un mesaj pe Twitter, anunţul retragerii proiectului de lege şi a adăugat că îi „încurajează” pe „toţi liderii politici din Georgia să reia reformele proeuropene”.

Foto: Twitter / Katie Shoshiashvili

Citește și: Începe Consiliul JAI, la Bruxelles, dar aderarea României și a Bulgariei la Schengen nu se află pe ordinea de zi