Confidenţialitate

Particule de plastic descoperite în ploaia căzută în anumite zone din SUA

Anual, peste tot în lume sunt produse peste 250 de milioane de tone de plastic, iar cantitatea crește de la un an la altul. Atunci când este aruncat, o parte din plastic se descompune în microparticule care ajung în natură, potrivit Euronews.

În plus, aceste microparticule de plastic ajung și în apa pe care o bem, dar și în alimentele consumate de noi. Particulele de plastic de dimensiuni foarte reduse pot fi preluate de vânt, ridicate în atmosferă, ajungând să se întoarcă la nivelul solului odată cu căderea ploilor.

În unele zone isolate din Statele Unite, cercetătorii au descoperit că apa de ploaie conține microparticule de plastic. Oamenii de știință de la univesitatea din Utah au ajuns la o concluzie șocantă: peste 1000 de tone de plastic ajung să cadă peste zone naturale protejate precum Marele Canion sau Joshua Tree National Park, odată cu căderea ploilor.

Cantitatea este echivalentă cu 182 de milioane de pungi din plastic.

Cercetătorii spun că mare parte din particulele din plastic provin din hainele sintetice pe care le purtăm și le spălam în mașinile de spălat.

Apa rezultată după clătire conține mici particule din plastic care ajung apoi în natură.