Confidenţialitate

Parlamentul Scoției ar putea bloca prin vot ieșirea Marii Britanii din UE

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, declară că Parlamentul scoţian ar putea bloca, prin veto, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie presa britanică.

Parlamentul Scoţiei ar trebui să fie consultat pe tema Brexitului, a precizat Nicola Sturgeon.

Aceasta a adăugat că va cere Parlamentului Scoţiei să nu aprobe Brexitul, dar în același timp admite faptul că Londra va avea probabil o “perspectivă foarte diferită” pe această temă.

În același timp, premierul Scoției a reiterat duminică ideea organizării unui nou referendum privind independența de Marea Britanie, pentru că există shimbări semnificative față de 2014, atunci când scoțienii au respins la referendum despărțirea de Marea Britanie.

Nicola Sturgeon a subliniat că Marea Britanie în care Scoţia a decis să rămână în urmă cu aproximativ doi ani a dispărut odată cu votul pentru Brexit.

Spre deosebire de englezi, majoritatea scoţienilor au votat la referendum pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Un sondaj apărut duminică arată că 59% dintre persoanele intervievate vor ca Scoţia să se despartă de Marea Britanie. În 2014, la un referendum similat, 45% dintre alegători au votat pentru independenţă. Cei mai mulți au respins independența, tocmai pe motiv că Scoția ar fi rămas în afara UE.

 

Regatul Unit cuprinde în acest moment  Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. În afară de Anglia, toate celelalte regiuni au parlamente şi guverne proprii, într-un sistem de semiautonomie.

Deciziile privind Marea Britanie sunt luate de Parlamentul de la Londra.

Dar în contextul referendumului de joi, Nicola Sturgeon susține că Parlamentul de la Edinburgh ar trebui să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din UE. Nu este exclus, așadar, ca un refuz de consultare a Parlamentului de la Edinburgh să amplifice tensiunile între Scoţia şi Anglia.

Și membrii Parlamentului de la Londra au posibilitatea de a bloca ieşirea Marii Britanii din UE, având în vedere că aplicarea referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Însă este puţin probabil ca parlamentarii britanici să nu ţină cont de votul cetăţenilor.