Confidenţialitate

Parlamentul Letoniei a declarat Federația Rusă drept stat sponsor al terorismului

Legislativul de la Riga, Letonia, califică totodată acțiunile Rusiei în Ucraina ca fiind unele de natură teroristă. Statele baltice au cerut Uniunii să elimine vizele turistice pentru ruși, iar Estonia chiar a interzis accesul acestora pe teritoriul său chiar dacă au vize Schengen.

Parlamentarii letoni au decis că Rusia sprijină și finațează de mulți ani regimuri și organizații teroriste în diferite moduri, direct și indirect.

Rusia este cel mai mare furnizor de arme pentru regimul lui Bashar al-Assad în Siria şi a efectuat atacuri asupra unor ţări suverane, inclusiv otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie şi doborârea zborului Malaysia Airlines MH-17, soldată cu moartea a 298 de persoane.

Aleșii din Lituania condamnă în același timp agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și cer comunității euroatlantice și partenerilor săi să adopte noi sacțiuni împotriva Federației.

Parlamentarii letoni amintesc de „ţintirea constantă a civililor de către trupele ruse, inclusiv atacul deliberat asupra unui teatru din Mariupol, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 600 de persoane, atacuri cu rachete asupra unei zone rezidenţiale de lângă Odesa, soldată cu moartea a cel puţin 21 de persoane şi un atac asupra unui centru comercial din Kremenciug, care a făcut 19 victime civile”.

Ambasada Letoniei la Moscova nu mai eliberează vize cetăţenilor ruşi, cu excepţia persoanelor care participă la funeraliile unei rude apropiate.

Și Estonia a decis să-și închidă granițele pentru ruși, chiar dacă au vize Schengen de intrare în Uniunea Europeană.

Cancelarul german Olaf Scholz a replicat că sancțiunile ar trebui aplicate lui Vladimir Putin și celor care susțin războiul din Ucraina nu și cetățenilor nevinovați.

Citește și: Reuniune ONU după atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Organizația vrea să trimită experți pentru a face verificări

Foto: Shutterstock