Parlamentul European vrea să reducă cu 50% risipa de alimente

În fiecare an, în gospodării, supermarketuri și restaurante, sunt irosite până la 50 la sută din alimentele cumpărate – arată datele Comisiei Europene.

În prezent, risipa de alimente în Uniunea Europeană este de 89 de milioane de kilograme pe an. Fiecare european aruncă anual la gunoi, în medie 179 de kilograme de alimente.

Asta în timp ce 80 de milioane de oameni din statele Uniunii trăiesc la limita sărăciei și alte16 milioane își primesc mâncarea de la asociații caritabile.

Alimentele sunt irosite atât de producători, cât și de consumatori și de reprezentanții supermarketurilor și restaurantelor. Parlamentul European cere să se ia măsuri urgent, pentru reducerea risipei la jumătate, până în 2025. Altfel, cantitatea de alimente aruncată va fi, în 2020, cu 40 la sută mai mare decât în prezent.

Parlamentarii europeni recomandă ca alimentele să fie ambalate pe dimensiuni și cantități diverse, astfel încât clienții magazinelor să cumpere numai cât le trebuie. Ar fi nevoie și de o dublă etichetare. Pentru a evita ca alimentele să fie scoase la vânzare aproape de data de expirare, pe ambalaj, va fi trecută, pe lângă data limită de consum și data limită de comercializare. Aleșii europeni recomandă ca alimentele nevândute să fie oferite celor nevoiași, iar produsele aflate aproape de expirare, să fie vândute la preț redus.