Confidenţialitate

Parlamentul European vrea o lege de protecție a persoanelor care reclamă abuzuri | AUDIO

Parlamentul European a votat astăzi un raport în care eurodeputații îi cer Comisiei, adică Guvernului Uniunii, să partipe la o lege privind protejarea celor care reclamă abuzuri.

Bruxellesul a lansat deja în consultare publică o inițiativă de combatere a proceselor abuzive intentate jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului.

Anul viitor, Comisia Europeană va prezenta proiectul său de lege privind libertatea mass-mediei, menită să protejeze independența și pluralismul acestei bresle.

Până atunci însă, Parlamentul Uniunii cere măsuri concrete care să limiteze procesele împotriva celor care critică, fie că este vorba despre activiști, jurnaliști sau avertizori de integritate.

Eurodeputații susțin că astfel de procese sunt acțiuni în Justiție menite să intimideze, să discrediteze profesional și să îi hărțuiască pe cei vizați, obiectivul final fiind șantajarea și reducerea la tăcere a acestora.

Eurodeputații au atras atenția că unele procese împotriva vocilor critice sunt finanțate tocmai din bugetele de stat.
Până acu, niciun stat membru nu a adoptat o legislație specifică împotriva proceselor pe care eurodeputații le-au numit „turismul de calomnie” sau „alegerea unei instanțe mai favorabile”.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: 25 de eurodeputați cer Comisiei Europene un plan de fonduri de urgență pentru copiii rămași orfani în urma pandemiei de COVID | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.