Parlamentul European votează joi o rezoluție în sprijinul lucrătorilor transfrontalieri | AUDIO

Pe agenda Parlamentului European din această săptămână este votul unei rezoluții privind muncitorii care lucrează în alte țări ale Uniunii Europene decât cele natale.

Proiectul, inițiat de grupul Renew Europe, prevede printre altele, că angajatori vor fi obligați să le dea înapoi lucrătorilor detașați sumele plătite de aceșția pentru transportul către noul loc de muncă, masa și cazare.

Textul rezoluției care poate deveni lege cel mai devreme în câteva luni, prevede ca timpul lucrat în străinătate să fie considerat timp de lucru în țara de angajare.

Totodată, autorii proiectului invită statele membre ale Uniunii și Comisia să se asigure că lucrătorii transfrontalieri, în special cei afectați de criza coronavirus, au acces la securitate socială, la regimurile fiscale aplicabile și că pot beneficia de sisteme de șomaj parțial în aceleași condiții ca și ceilalți angajați.

Europarlamentarii Renew Europe cer Guvernului Uniunii să se pregătească pentru alte posibile valuri de COVID-19 și solicită încă o dată coordonarea măsurilor naționale la frontiere și elaborarea unor măsuri pentru siguranța lucrătorilor mobili, inclusiv adăposturi sigure.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS