Parlamentul European votează astăzi rezoluția în sprijinul lucrătorilor transfrontalieri | AUDIO

Parlamentul European dezbate astăzi, la Strasboug, o rezoluție despre insecuritatea la care sunt expuși muncitorii sezonieri care lucrează în alte state ale Uniunii decât cele de origine.

Printre aceștia se află și sute de mii de români. Urmează ca votul să aibă loc vineri.

Proiectul, inițiat de parlamentarii grupului Renew Europe, prevede printre altele, obligația angajatorilor de a rambursa lucrătorilor detașați sumele plătite de aceșția pentru transportul către noul loc de muncă, masa și cazare.

Textul rezoluției amintește Comisiei Europene că există din 2004  prevederi la nivelul Uniunii care ar trebui să-i protejeze pe muncitorii trasfrontalieri, dar ele nu sunt respectate. Eurodeputatul roman Dragoș Pîslaru este unul dintre autorii rezoluției.

Autorii proiectului invită statele membre ale Uniunii și Comisia să se asigure că lucrătorii transfrontalieri pot beneficia de șomaj parțial în aceleași condiții ca și ceilalți angajați.

Europarlamentarii Renew Europe cer Guvernului Uniunii să se pregătească pentru alte posibile valuri de COVID-19 și solicită încă o dată coordonarea măsurilor naționale la frontiere și elaborarea unor măsuri pentru siguranța lucrătorilor mobili, inclusiv adăposturi sigure.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS