Confidenţialitate

Parlamentul European: Valorile europene trebuie să prevaleze chiar și în situații de urgență

Valorile europene trebuie să prevaleze chiar și în situații de urgență, afirmă eurodeputații. În cadrul dezbaterii de joi cu Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, aproape toți vorbitorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile cetățenilor și ale grupurilor vulnerabile din mai multe țări ale UE în care au fost luate măsuri de urgență.

Parlamentul avertizează cu privire la „riscul apariției unor abuzuri de putere” și invită Comisia să își intensifice eforturile prin luarea de măsuri juridice atunci când este necesar.

Vineri, Parlamentul a adoptat o rezoluție care face un bilanț al situației valorilor democratice europene în contextul măsurilor naționale de combatere a pandemiei de COVID-19, cu 496 de voturi pentru, 138 împotrivă și 49 abțineri.

În rezoluție, Parlamentul subliniază că măsurile de urgență prezintă un „riscul apariției unor abuzuri de putere” și subliniază că acestea trebuie să fie necesare, proporționale și temporare atunci când acestea afectează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Guvernele naționale nu ar trebui „să abuzeze de prerogativele excepționale pentru a adopta legi care nu au de-a face cu obiectivele legate de situația de urgență sanitară provocată de pandemia de COVID-19”.

Parlamentul îndeamnă Comisia să efectueze o evaluare a măsurilor luate în „primul val” al pandemiei COVID-19, în plus față de observațiile inițiale din primul raport anual privind statul de drept, și să examineze posibilitatea unor acțiuni în justiție pentru a proteja valorile fundamentale ale UE, atunci când este necesar.

„Această pandemie se dovedește a fi cea mai gravă criză din istoria Uniunii Europene. Cu toate acestea, Parlamentul European își îndeplinește datoria față de cetățeni prin lupta pentru drepturile și libertățile lor, în special în cazul în care guvernele folosesc pandemia ca pretext pentru a ataca valorile UE.

Comisia și statele membre trebuie să își intensifice eforturile de susținere a drepturilor fundamentale, a democrației și a statului de drept în timpul acestei crize și să se asigure că guvernele respectă principiile democratice în cadrul măsurilor luate”. spune Raportorul Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania).