Parlamentul European va primi, astăzi, o petiţie împotriva ACTA cu peste 2 milioane 400 de mii de semnături

Plângerea va fi examinată în cadrul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, care va decide dacă poate fi admisă sau nu.

Dezbateri pe Acordul comercial de combatere a contrafacerii vor avea loc în această după amiază în Comisia de industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European, iar mâine în Comisia de comerţ internaţional.

Semnatarii petiţiei se tem că ACTA ar putea fi o ameninţare la adresa internetului liber. plângerea va fi examinată în cadrul Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European care va decide dacă poate fi admisă sau nu.

Această procedură durează de obicei două luni, dar în cazuri speciale se lucrează în regim de urgenţă.

Toate statele UE – cu excepţia Ciprului, Estoniei, Slovaciei, Germaniei şi Olandei – plus SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia au semnat ACTA.

Acordul nu poate intra însă în vigoare fără acordul Parlamentului European.

Recent, Comisia Europeană a anunţat că va trimite ACTA la Curtea de Justiţie a UE pentru a verifica eventuale incompatibilităţi cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Parlamentul European va aştepta concluziile Curţii înainte de a se pronunţa, dar între timp, va examina acordul.