Parlamentul European solicită sancțiuni pentru guvernul Viktor Orban

Membri ai Parlamentului European au adoptat joi o poziție dură față de Ungaria, cerând sancțiuni pentru guvernul Viktor Orban și suspendarea plăților.

Eurodeputații spun că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19 sunt un risc la adresa democrației.

Aminim, parlamentul ungar a adoptat la începutul pandemiei o lege care permite premierului să guverneze pe o durată nedeterminată prin ordonanţe pe timpul stării de urgenţă.

În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, și cu președinția rotativă croată a Consiliului UE, majoritatea europarlamentarilor au susținut că a declara starea de urgență pe durată nedeterminată nu e în conformitate cu normele Uniunii Europene.

Ei au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației și au cerut în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite dacă principiile statului de drept nu sunt respectate.

Încă din 17 aprilie, Parlamentul European a adoptat a declarat că deciziile Ungariei sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat recent invitaţia de a participa la o dezbatere în Parlamentul European pe tema criticilor referitoare la starea de urgenţă instituită în ţara sa din cauza pandemiei.

“În momentul de faţă, combaterea pandemiei îmi consumă toată energia şi forţa”, i-a răspuns Viktor Orban lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului UE, conform agenţiei de presă MTI.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS