Confidenţialitate

Parlamentul European aprobă un sistem pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE

Parlamentul a aprobat miercuri, 25 octombrie, un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE.

Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieșire – EES) va înregistra informații privind cetățenii non-UE – nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data și locul intrării, ieșirii sau respingerii cererii de intrare în spațiul Schengen. Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât și celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec granițele externe ale spațiului Schengen.

EES va facilita verificarea respectării duratei de ședere aprobate – 90 sau 180 de zile.

Sistemul va înlocui ștampilarea manuală a pașapoartelor și sr trebui să ajute la identificarea celor care depășesc duratele legale, precum și furturile de documente și identități.

Informațiile vor fi puse la dispoziția punctelor de control de la frontiere.

Datele vor fi păstrate timp de trei ani, iar pentru cei care depășesc perioadele legale – cinci ani.

Aceste informații arhivate în EES pot fi consultate în scopuri de prevenire, detectare sau investigare a infracțiunilor de terorism sau alte fapte grave.

 

Bulgaria și România participă la sistemul EES, gândit să fie aplicat în țările Schengen dar și în statele pentru care evaluarea Schengen a fost definitivată și au primit acces la sistemul de informații privind vizele.

 

Raportor în acest caz este Agustin Diaz de Mera (Partidul Popular European):

„Sistemul Entry/Exit va permite trecerea mai rapidă și mai sigură a frontierelor, ajutând și la identificarea teroriștilor și a altor criminali care se ascund în spatele unor identități false.”

 

Propunerea legislativă agreată deja informal cu Consiliul a fost aprobată iar sistemul EES ar trebui să fie operațional din 2020.

Miercuri, deputații au adoptat și amendamentele necesare pentru a integra acest sistem în Codul Schengen pentru frontiere.