Confidenţialitate

Parlamentul European solicită o  „anchetă independentă” cu privire la neregulile observate în Serbia în timpul alegerilor din decembrie | AUDIO

Parlamentul European cere o  „anchetă independentă” cu privire la neregulile observate în Serbia în timpul alegerilor din 17 decembrie. Legislativul european a îndemnat la suspendarea finanţării acordate de Uniunea Belgradului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Solicitarea Parlamentului European a fost adoptată cu o largă majoritate printr-o rezoluție. În acest text, fără valoare obligatorie, europarlamentarii susţin că aceste alegeri „nu pot fi considerate a fi avut loc în condiţii echitabile”.

În timpul campaniei electorale, media „sub controlul Rusiei, Sputnik Serbia şi Russia Today Balkan”, au „contribuit în mod activ la diseminarea dezinformării” împotriva candidaţilor opoziţiei, scriu eurodeputaţii.

În ceea ce priveşte operaţiunile de vot în sine, eurodeputaţii sunt îngrijoraţi de informaţiile care vorbesc despre „fraude pe scară largă şi sistematică” şi despre „alegători fantomă” veniţi la Belgrad din alte oraşe care nu au organizat alegeri sau din ţări învecinate.

Parlamentarii europeni cer „desfăşurarea rapidă a unei misiuni de anchetă” în Serbia și „suspendarea finanţării din partea Uniunii” acordate ţării dacă autorităţile sârbe „nu sunt dispuse să pună în aplicare principalele recomandări referitoare la alegeri”.

Amintim, Partidul preşedintelui Aleksandar Vucic (SNS, dreapta naţionalistă) a câştigat 46,75% din voturi la aceste alegeri. Opoziţia a cerut anularea rezultatelor în faţa Curţii Constituţionale, fără succes, până în prezent.

Din ziua a doua, după alegeri, mai multe mii de manifestanţi au defilat pe străzile Belgradului, zilnic până pe 30 decembrie, înainte ca mobilizarea să dea semne că se epuizează.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin, în timpul unui interviu acordat unui jurnalist apropiat de Trump: O înfrângere pentru Rusia în Ucraina este imposibilă | AUDIO