Confidenţialitate

Parlamentul European a votat pentru crearea unui tribunal internaţional care să judece crimele de agresiune ale Rusiei în Ucraina

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție privind crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimelor de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei. Rezoluţia, care nu are un caracter obligatoriu, a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 472 de voturi pentru.

„Criminalii de război trebuie aduşi în faţa justiţiei. Acum”, a reacţionat, după vot, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în contextul în care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se deplasează la Kyiv.

Eurodeputații spun că este nevoie urgent ca Uniunea şi statele membre să facă presiuni pentru crearea unui tribunal internaţional pentru crimele de război din Ucraina.

Rezoluţia, care nu are un caracter obligatoriu, a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 472 de voturi pentru.

Inițial, printre cei care au votat împotrivă se afla și eurodeputata Maria Grapini. Ea spune că a votat din greșeală împotrivă și, între timp, votul ei a fost schimbat.

Menționăm, Curtea Penală Internaţională de la Haga are competenţa să judece doar crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, însă nu şi „crimele de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care a instituit tribunalul.

Sursa foto: NEXTA Live

Citește și: Iulian Chifu, despre arma nucleară cu care amenința Putin în urmă cu 4 luni: Rusia a realizat care sunt costurile. I s-a comunicat elementul de descurajare | VIDEO