Parlamentul European a aprobat reforma Politicii Agricole Comune

Reforma se va axa în special pe protecția mediului.

Aceasta mai prevede o distribuție mai echitabilă a fondurilor europene, dar și faptul că fermierii mici vor primi bani mai mulți.

De asemenea, cei care nu iau măsuri pentru ecologizare vor fi penalizați.

Parlamentul european vrea ca noua Politică Agricolă Comună să-și îndrepte atenția și spre tinerii fermieri. Aceștia ar putea primi cu 25% mai mult la subvenții pentru primele 25 – 90 de hectare.

În schimb, sumele care depășesc 150.000 de euro acordate fermierilor mari vor fi tăiate cu cel puțin 5 procente. Astfel, banii vor fi transferați către fermierii mici și cei tineri.

Potrivit noii Politici Agricole Comune, 30% din bugetele statelor membre pentru plăți directe pot fi cheltuite doar dacă sunt luate măsuri obligatorii de ecologizare, cum ar fi diversificarea recoltelor sau menținerea unei zone verzi permanente.

Fermierii nu vor mai fi finanțați de două ori pentru acelaşi set de beneficii pentru mediu. Totodată, cei care nu vor lua măsurile obligatorii de ecologizare riscă penalități dar și pierderea subvențiilor de ‘ecologizare’. Totuși în primii doi ani nu vor fi aplicate sancțiuni.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a salutat votul eurodeputaților și a precizat că reforma înseamnă ‘un sprijin mai bine echilibrat între fermieri, regiuni şi state membre, cu un accent pe tinerii fermieri’.