Confidenţialitate

Parlamentul de la Atena a votat planul de austeritate al Guvernului Tsipras

Parlamentul de la Atena a aprobat sâmbătă dimineață, după ora 3,  planul de austeritate al Guvernului Tsipras.

Aleșii eleni au dat undă verde planului cu o largă majoritate: au fost 250 de voturi pentru, 32-două împotrivă și 8 abțineri, potrivit The Guardian.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul elen Alexis Tsipras a apărat  in fata Parlamentului de la Atena, propunerea sa de acord facuta creditorilor tarii, acceptand totodata că pachetul contine masuri “dificile” si departe de promisiunile făcute de partidul său în campania electorală.

Seful executivului a recunoscut ca a facut “greseli” de-a lungul celor 6 luni de mandat insa a dat asigurari ca a facut “tot ceea ce era omenește posibil”.

Vorbind in fata deputatilor greci, Tsipras le-a transmis ca se afla in fata unei “alegeri de inalta responsabilitate”, care duce cu sine “datoria nationala de a mentine poporul in viata”, si a facut apel la aprobarea pachetului de reforme si finantare transmis creditorilor.

În discursul din plen, Alexis Tsipras a recunoscut că a comis erori în cele aproape 6 luni de când se află la putere.

A admis însă că măsurile pe care le va înainte creditorilor sunt ”dificile” și departe de promisiunile făcute de partidul său în campania electorală.

 

 

 

Ce prevede planul de austeritate votat de Parlamentul grec

Planul de reforme propus de Grecia include concesii importante. Ajutoarele pentru cei cu pensii mici vor fi eliminate până în 2019.

Guvernul de la Atena mai intenționează să elimine stimulentele pentru pensionări anticipate, să introducă o taxa pe valoarea adaugata de 23% pentru alimentele de bază (cu excepția industriei hoteliere care va plăti doar 13%) și să reducă bugetul Apărării până în 2016. În plus, Grecia se angajeaza să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016. Grecia mai propune relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras. Potrivit documentului de 13 pagini, vor crește impozitele pentru societăţi şi armatori, dar si taxele pentru produsele de lux și publicitatea televizată.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către Fondul Monetar, iar 8,7% către Banca Centrala Europeana. Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În lipsa acordului, statul elen riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Liderii europeni urmează să se reunească duminică pentru a discuta o soluţie finală referitoare la finanţarea Greciei.

La summit vor participa toți cei 28 de lideri ai blocului comunitar.