Parlamentul britanic se pronunță prin vot, marţi, asupra acordului pentru ieșirea din UE

Camera Comunelor se va pronunță marţi pe tema Acordului Brexit, însă există semnale clare că înțelegerea negociată de guvernul conservator al Theresei May va fi respins de parlamentari.

Un vot negativ va pune sub semnul întrebării modul în care Regatul va ieși din UE, ori chiar dacă va mai părăsi Blocul comunitar, notează Mediafax.

Stabilit inițial pentru 29 martie, termenul limită pentru Brexit este considerat foarte improbabil, la momentul actual, din cauza opoziţiei cu care se confruntă executivul în Camera Comunelor.

Luni, premierul a făcut un ultim efort frenetic de a convinge parlamentarii să aprobe Acordul Brexit, avertizând că respingerea înțelegerii reprezintă o „trădare a votului poporului britanic” ce ar putea avea „consecinţe politice catastrofale”. Theresa May i-a mai îndemnat pe parlamentari să aprobe Acordul Brexit „de dragul naţiunii”.

Totodată, șefa executivului de la Londra a respins îndemnurie unor parlamentari de a amâna data ieșirii Marii Britanii din UE pentru a avea mai mult timp să convingă membrii Camerei Comunelor ori pentru a organiza un nou acord.

„Vom părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie”, a insistat Theresa May.

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru și 152 contra, o rezoluție simbolică de respingere Acordului Brexit negociat de May.

Camera Comunelor este  forul decizional.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS