Confidenţialitate

Parlamentul a adoptat, cu modificări, hotărârea privind instituirea stării de alertă

Hotărârea privind încuviințarea stării de alertă începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile, a fost adoptată, miercuri, de Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Din 465 de parlamentari, au votat 417.  Au fost 372 voturi “pentru”, 37 “împotrivă” și 7 abțineri. Amendarea unei hotărâri de guvern este însă o măsură fără precedent.   

Hotărârea de Guvern a fost modificată de către parlamentari în comisiile juridice, unde PSD a impus mai multe amendamente. Unul dintre ele securizează posturile directorilor de spitale numiți  de autoritatile locale și îi iau ministrului Sănătății dreptul de a-i schimba în caz de nereguli.

O altă modificare obligă Guvernul să dea gratis măști persoanelor defavorizate. Acestea ar urma sa fie distribuite de autoritățile locale.

Deputatul liberal Daniel Fenechiu a atras atenția că Parlamentul ăși depășeste atributțile modificând și apoi supunând la vot o Hotărâre de Guvern. Potrivit Constituției, aceste decizii ale Executivului  nu pot fi amendate de Parlament pentru că aplică legea.

Printre obligațiile și restricțiile impuse de guvern pe perioada stării de alertă se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Cetățenii care vin din străinătate și nu au semne de infectare cu coronavirus trebuie să intre în carantină sau izolare la domiciliu, în timp ce aceia care prezintă simptome intră în carantină instituționalizată.

Nu în ultimul rând, circulația în afara localităților se va face doar în baza unei declarații pe propria răspundere.

Singurii care au votat împotriva institutirii stării de alertă au fost parlamentarii Pro Romania și ALDE.