Confidenţialitate

Parlamentarii vor primi mai mulți bani pentru activitatea de la cabinete. Majorarea, votată în unanimitate

De la 1 martie, senatorii și deputații vor primi mai mulți bani pentru activitatea de la cabinetele parlamentare. Suma a fost majorată cu aproape 25%: de la 28.000 la peste 35.000 de lei lunar, potrivit unei decizii aprobate recent de conducerea Parlamentului.

Majorarea sumei pe care aleșii o primesc lunar pentru activitatea de la cabinetul parlamentar a fost votată în unanimitate de reprezentanții partidelor.

Unul dintre argumente a fost că au crescut salariile angajaților de la cabinetele parlamentare odată cu majoarea salariul minim brut la 3.000 de lei.

„Niciun angajat nu rămâne la cabinetul parlamentar din spirit de sacrificiu”,  a spus pentru Libertatea Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale din Parlament.

El susține că inflația a adus costuri mari pentru cabinetele senatorilor și deputaților și că majoarea sumei forfetare era o chestiune logică. În opinia sa, majorarea cu peste 7.000 de lei pe lună a acestei sume nu ar acoperi inflația.

Deputatul a menționat că a fost majorată și suma încasată de fiecare parlamentar în baza declarației pe propria răspundere.

Aceasta ar fi crescut de la 14.000 la peste 17.500 de lei pe lună, bani din care un parlamentar poate acoperi cheltuieli de protocol, costuri ale carburanților, curățenia și tot ce ține de birotică.

Libertatea notează că au fost adăugate noi categorii de cheltuieli ce pot fi acoperite din această sumă, cum ar fi serviciile de publicitate și consultanță și proiectarea paginii web a parlamentarului și a unor conturi de socializare.

Citește și: Încasarea celei de-a doua tranşe din PNRR nu s-a amânat, transmite Comisia Europeană, ci se află în evaluare