Parlamentarii USR au depus în Parlament “Legea Mirosurilor”

Parlamentarii USR au depus în Parlament “Legea Mirosurilor”, o iniţiativă legislativă care ar urma să interzică acele activități care generează un miros neplăcut.

Legea ar urma să aibă o aplicare importantă mai ales în zona industrială. Parlamentarii speră ca acest act să devină un instrument puternic al Gărzii de Mediu pentru a putea rezolva situaţii în care analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele date de Legea Calităţii Aerului.

Această iniţiativă legislativă defineşte disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului în întregul său. Disconfortul olfactiv ar urma să fie cuantificat pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

În proiectul de lege se reglementează și obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va face parte din autorizaţia de mediu. Nerespectarea planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activităţii generatoare de disconfort olfactiv.

Nu doar companiile sunt vizate de lege. Autoritățile locale ar putea sancționa și cetățenii care încalcă “Legea Mirosurilor”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS