Parlamentarii francezi încep dezbaterile privind noua lege a muncii care a scos sute de mii de oameni în stradă

În Franţa, parlamentarii încep astăzi dezbaterile privind noua lege a muncii – îndelung contestată de sindicaliști, studenți și elevi.

Proiectul a scos până acum în stradă sute de mii de persoane.

Protestatarii au blocat săptămâni de-a rândul zona centrală a marilor oraşe din Franța, iar manifestațiile au escaladat recent și în ciocniri violente între forţele de ordine şi tinerii protestatari.

Cu doar un an înainte de alegerile prezidenţiale, noua lege a muncii ar putea să fie ultima lege importantă implementată de administraţia Francois Hollande.     Cele mai recente sondaje arată că preşedintele socialist a ajuns cel mai nepopular lider francez de stat.

Preşedintele Franței este contestat, între altele,  şi pentru incapacitatea serviciilor secrete de a preveni atentatele de la Paris.

Legislativul din Hexagon dezbate astăzi proiectul, iar autoritățile așteaptă noi manifestații ale sindicatelor și ale organizațiilor studențești în fața sediului Parlamentului.

Sindicatele afirmă că actul normativ le permite angajatorilor să prelungească programul de muncă, iar salariiații nu sunt avantajați în niciun fel.

Încă din 9 martie, sute de mii de protestatari au ieşit în stradă în marile oraşe franceze. Tinerii au smuls bucăţi de piatră cubică din trotuar şi le-au aruncat spre forţele de ordine. Ciocniri violente au avut loc în oraşe precum Marseille, Nantes şi Bordeaux.

Executivul susține că a implementat această legislație pentru combate şomajul.

Dacă nu reuseşte să obţină o majoritate, Guvernul ar putea forţa adoptarea legii prin asumarea responsabilității.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS