Confidenţialitate

Parlament: Comisiile Juridice discută scrisoarea preşedintelui privind referendumul

Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea consultării populare în ziua alegerilor europarlamentare va fi discutată marţi (începând cu ora 12.00), în Comisiile juridice ale Parlamentului.

După această discuție conducerea Parlamentului va convoca plenul reunit pentru formularea unui punct de vedere.

Avizul Parlamentului este unul strict consultativ.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de șeful statului urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a Senatului și Camerei Deputaților.
Documentul trebuie adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Legea referendumului spune că dacă Parlamentul nu se pronunță în termen de 20 de zile de la momentul la care a fost sesizat de președinte, se consideră consultat, iar șeful statului poate emite decretul pentru organizarea consultării populare.

Scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai a fost trimisă de preşedintele Klaus Iohannis pe 4 aprilie liderilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a consultat și partidele parlamentare în legătură cu convocarea referendumului, după ce, anterior, discutase și cu reprezentanții societății civile și cu cei ai magistraților referitor la situația din justiție.

Klaus Iohannis propune interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție şi interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor și organizării judiciare.
Şeful statului consideră că nu doar Avocatul Poporului ar trebui să aibă dreptul de a contesta ordonanţele executivului.