Confidenţialitate

Parlament: Bani mai mulți pentru mamele care nasc un al doilea copil

Vești bune pentru mamele care nasc al doilea copil! Deputații au votat astăzi ca acestea să primească indemnizații mai mari.

Atenție însă! Este vorba de persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intră din nou în concediu pentru creșterea copilului. Schimbările adoptate de Camera Deputaților se referă la modalitatea de calcul a indemnizației pentru cel de-al doilea copil (sau cel de-al treilea copil).

În cazul în care o persoană solicită un nou concediu de creștere a copilului în mai puțin de un an de la încetarea anteriorului, indemnizația se va calcula pe baza veniturilor salariale. Înainte de acest proiect, suma indemnizației pentru al doilea copil era de 85% din indemnizația pentru creșterea primului copil, și nu din veniturile salariale.

Dacă se va întâmpla ca indemnizația calculată astfel să fie mai mică decât cea acordată pentru creșterea copilului anterior, potrivit proiectului de act normativ, “se acordă indemnizația stabilită pentru copilul anterior”.

“Acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi în perioada în care persoana beneficiază deja de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului pentru un copil şi naşte alt/alţi copil/copii, acordarea acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, în cazul în care persoana intră în concediul pentru creşeterea copilului înainte de 12 luni de la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei mai mic decât cel primit anterior, reglementarea interdicţiei angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă şi implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului”, potrivit proiectului

Legea va merge la Președinte pentru promulgare.