Parintii elevilor de clasa a VIII-a cer demisia profesorilor care au elaborat subiectele la romana, la evaluarea nationala

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul preuniversitar a lansat această solicitare către Ministerul Educației, prin intermediul unei scrisori deschise.

Părinții se plâng că au ajuns să stea la coadă să depună contestații după publicarea rezultatelor la proba de limba română, deoarece subiectele la evaluarea națională ar fi fost elaborate fără să se țină cont de programa elevilor.

Ei amintesc că în clasa a 8-a, copiii studiază genul liric, dar numai specia pastel. Poezia filozofică, de genul Gânduri de Anul Nou’ a lui Ion Minulescu, pe care elevii au avut-o de analizat ar fi fost peste nivelul de vârstă și capacitatea lor de înțelegere. Poezia tratează teme precum moartea și viața, trecerea timpului sau iubirea, care se studiază la liceu. În opinia părinților, baremul a fost prost gândit în cazul alegerii de sinonime pentru cuvintele fiindcă, cer și liniștit, deoarece nu le-a dat profesorilor corectori libertatea de a lua în considerare toate variantele de răspuns corecte.

Și subiectul de gramatică este controversat, iar în unele județe baremul a fost retras, apoi reafișat cu modificări. În plus, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți apreciează că subiectul în care copiilor li se cerea să prezinte o întâmplare petrecută la o întâlnire organizată de școală cu un scriitor contemporan nu a asigurat egalitate de şanse copiilor din mediul rural cu cei din mediul urban.

Prin urmare, părinții solicită Ministerului Educației demisia celor care au elaborat subiectele.