Părinții copiilor cu dizabilități – nemulțumiți de proiectul de buget pe 2019

Părinții copiilor cu dizabilități amenință cu proteste, nemulțumiți că prin proiectul de buget pe anul 2019 nu se alocă fonduri DELOC pentru asistenții personali, copiii instituționalizați și persoanele adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale.

Maria Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, spune că – lăsând în seama autorităților locale – plata pentru persoanele cu dizabilități, Guvernul încalcă legea:

„Prin această măsură fără precedent, ei încalcă legea, pentru că bugetele destinate asistenței sociale trebuie, conform legii 448, să fie alocate de la bugetul central. Mai mult, ei încalcă un principiu al planului de guvernare, cel al solidarității și al faptului că și-au asumat să păstreze aceste cheltuieli la nivel central, pentru că autoritățile locale oricum nu dau părinților banii. Sunt întârzieri majore, procese pe rol pentru părinți care nu au primit indemnizațiile de creștere a copilului sau salariile de asistent personal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități au discutat cu ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, dar fără rezultat.

„Nu am primit nici un fel de răspuns de la domnia sa, deși s-a angajat că ne propune niște modificări ale textului  de buget, plus un fond dedicat pe dizabilitate și bani pentru terapiile copiilor noștri, însă, nu am primit nimic, nu ni s-a răspuns la telefon sau la mesaje. Așa că suntem extrem de dezamăgiți și vom ieși în stradă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim, Guvernul a amânat, pentru vineri, adoptarea bugetului pentru 2019, buget contestat și de alte categorii sociale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS