Confidenţialitate

Părintele Doboș: Să nu port mască și să spun “Dumnezeu mă protejează” poate deveni o aroganță spirituală

Părintele Francisc Doboș a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în Piața Victoriei, pentru a discuta despre deriva emoțională în care se află tot mai mulți oameni în aceste vremuri nesigure și ce am putea să facem pentru a o opri.

Încă de la începutul emisiunii, părintele Francisc Dobos a dezvăluit rețeta sa oarecum surprinzătoare pentru a rămâne în forma spirituală:

„Trei cuvinte: cu credință, creativitate și autoironie. Nu știam lucrul acesta și nu înseamnă că l-am învățat pe deplin, dar fac eforturi. O dovadă de mare seriozitate cred că este autoironia, cine se ia prea mult în serios riscă să se rupă și de fapt să rupă legătura și cu ceilalți oameni.”

Întrebat de Ioana Ene Dogioiu ce-i lipsește invitatului cel mai mult în această perioadă, părintele a răspuns: „contactul real cu oamenii”.

Frica, neîncrederea și egoismul sunt cele trei lucruri care ne duc în deriva emoțională, este de părere părintele Francisc Doboș.

„Ne aduc în această situație pentru că nu ne lăsăm vizitați de Dumnezeu. Frica, egoismul, toate acestea vin atunci când credem că viața ține doar de noi, că doar noi ne putem câștiga stima, locul. (…) Vedem că nu ne iese de fiecare dată și ajungem să ne luptăm cu noi, să intrăm în depresie, să ne rupem de alții. De ce este esențial Dumnezeu? E convenabil, e cu interes să avem o relație bună cu Dumnezeu, dar asta înseamnă să știm cine este Dumnezeu.”

„Nu ne dăm seama că avem un tată, că avem pe cineva care nu stă să ne judece și că ne atrage atenția atunci când intrăm într-o zonă de egoism și frică”, a mai spus părintele la Piața Victoriei.

Astfel, din aceste motive, ajungem de multe ori să ne simțim mai singuri decât suntem, de fapt. Chiar și așa, cum de am ratat tocmai solidaritatea și resetarea emoțională într-un moment în care, de obicei, oamenii se susțin reciproc?

„Îndrăznesc să spun pentru că nu-l avem pe Dumnezeu și, cu toate acestea, unele tonuri vin atât de înverșunate de la oameni „evlavioși” și asta mă sperie. Tocmai acele persoane, care devin conștiință publică fără smerenie, fără acea delicatețe spirituală, care devin acea credință ca o spadă, care împunge, care îndepărtează. (…) O identitate creștină, care nu mă pune în poziția să-l iubesc pe cel care îl refuză pe Dumnezeu, de ce să fiu eu alfel decât Dumnezeu?”, spune Părintele Francisc Doboș.

Astfel, invitatul la Piața Victoriei spune că fiecare dintre noi ar trebui să contribuie la schimbarea mentalității și să renunțăm la condamnarea semenilor.

”De ce spune Mântuitorul că păcătoșii, prostituatele, vor ajunge înaintea noastră în împărăția lui Dumnezeu? Pentru că ei vor fi în poziția aceea de smerenie pentru că își vor da seama că au greșit. În schimb, omul baricadat în el însuși, spiritual, foarte convins de credința lui, acea credință fără iubire, va pretinde de la Dumnezeu dreptatea și pedepsirea păcătoșilor”.

Întrucât sunt și oameni care își pun toate speranțele în divinitate, inclusiv când vine vorba de boală, Ioana Ene Dogioiu l-a întrebat pe invitatul său dacă este suficientă credința profundă ca să fim protejați de COVID-19.

„Știm cum se transmite un virus. (…) Noi ne dăm seama că există unele măsuri, pe care, cu mintea și cu știința, există modalități prin care putem încerca să împiedicăm. (…) A purta mască nu este despre mine, port mască din iubire față de aproapele. Dacă cumva ajung eu să fiu purtător de virus, nu am o responsabilitate? Purtând mască, eu încerc să-i protejez pe oamenii cu care intru în contact.”

Așadar, părintele Francisc Doboș este de părere că trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a ne proteja și pentru a-i menține în siguranță și pe cei din jurul nostru.

„Să nu port mască și să spun că Dumnezeu mă protejează poate deveni de o aroganță spirituală destul de mare. Este ca și cum îl ispitesc pe Dumnezeu. (…) Masca, spălatul pe mâini, nu sunt doar instrumente umane, sunt și de natură spirituală, pentru că implică iubirea și răbdarea mea față de aproape”, a mai spus părintele Francisc Doboș la Piața Vitoriei.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: