Confidenţialitate

Parchetul European investigheză achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în UE | AUDIO

Parchetul European (EPPO) confirmă că are o investigație în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă nu vor fi făcute publice alte detalii, transmite Parchetul European.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, Comisia Europeană a încheiat contracte pentru 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, iar până pe 7 septembrie anul acesta au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Mai mult de jumătate din totalul dozelor cumpărate sau rezervate de Uniunea Europeană sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech. Prevederile contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.

Și în Romania, de peste un an DNA anchetează achiziția de vaccinuri Covid. Deocamdată, investigația se desfășoară in rem pentru abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

Procurorii s-au sesizat din oficiu, existând suspiciuni cu privire la cantitatea foarte mare de vaccinuri comandate – cu mult peste numărul populației eligibile pentru vaccinare.
Dintre aceste seruri, unele au expirat, iar altele au fost donate sau revândute.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Epidemiologul Emilian Popovici: „Unii spun că pandemia e pe ducă. O variantă agresivă a virusului poate genera un val semnificativ de îmbolnăviri” | AUDIO