Confidenţialitate

”Parastasul piraților nepomeniți”, festivalul din Sulina care atrage turiști

Cel mai estic oraș din Uniunea Europeană a fost, în acest week-end, invadat turiști.

Punctul de atracție a fost cimitirul maritim al orașului Sulina, unde sunt îngropați pirați, prințese, marinari străini, funcționari europeni, oameni de diverse confesiuni. De fapt, un festival vesel, numit „Parastasul piraților nepomeniți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu petreceri, cu slujbe religioase în cimitirul maritim din Sulina, cu pomană în care peste 1000 de turiștii au fost serviți cu fasole cu  ciolan și borș de pește din Delta Dunării. Așa au fost pomeniți și sărbătoriți cei îngropați aici, în cimitirul în care se află singurul mormânt din Europa pe care se găseşte celebrul semn al piraţilor: craniul cu două oase încrucişate. Ideea organizării Parastasului piraților, așa se numește sărbătoare, aparține unui bucureștean îndrăgostit de Sulina, Gelu Tușu.

„Am întrebat dacă cineva a făcut parastas personalităților și personajelor din comitirul de aici, de la Sulina. Mi s-a răspuns că nu, că nu au pe nimeni aici. Și de cinci ani organizez acest festival”, a spus Gelu Tușu.

De la an la an, numărul turiștilor atrași de ineditul eveniment este din ce în ce mai mare. În lipsa locurilor de cazare, mulți turiști au găsit găzduire  la Crișan, fiind aduși cu ambarcațiunile, spune Corina Davidov de la Asociația Delta Dunării.

“Parastasul piraților nepomeniți” deschide sezonul evenimentelor în Delta Dunării. Asociația Delta Dunării este și va fi implicată în a organiza și a promova evenimentele care prin simplitatea lor aduc destinația în atenția turistului”.

La doar câțiva pași de plaja sălbatică a Sulinei, pe scena Parastasului piraților Mihai Mărgineanu a îndemnat toți participanții: “hai să cântăm să se audă până în Insula Șerpilor. Iar pe faleza orașului, ansamblul “Artemis” al Comunității Elene din Sulina, a  cântat dansat împreună cu turiștii.