Paralela 45: Autoritatea Electorală Permanentă nu a efectuat niciun control referitor la campania „Mergi la vot, mergi în vacanţă”

„Au apărut mai multe companii care oferă câte ceva pentru a veni lumea la vot. Nu ştiu de ce li s-a căşunat pe noi. Ne-am trezit cu declaraţia Autorităţii Electorale Permanente, făcută în stilul propagandistic, că au chemat procuratura, deşi nu au chemat pe nimeni. Şi, după trei zile de la declaraţia asta, ne-au trimis o adresă pe două pagini în care ne pun trei întrebări: dacă lucrăm cu statul – nu, nu lucrăm cu statul – şi dacă am sponsorizat vreun partid. Nu, Paralela 45 nu a sponsorizat niciodată vreun partid. Nu a fost niciun control. Am primit o adresă din partea AEP la care am răspuns ieri, atâta tot. Nu s-a întâmplat nimic. Şi mai sunt două zile şi se termină povestea”, a declarat Alin Burcea, CEO Paralela 45, pentru Agerpres.

„Şi pentru noi a fost o surpriză acţiunea AEP, pentru că această campanie a fost pur şi simplu o chestiune de marketing, să încercăm şi noi să fim puţin vizibili printr-o acţiune civică. Mai avem acţiuni de genul ăsta: dăm cărţi pentru copii de 1 iunie, anul trecut i-am dus la mare, acum am zis să facem şi noi ceva să vină lumea la vot, ştiind faptul că la europarlamentare nu prea vine nimeni. Dar nu e nicio chestie politică, nu e anti-PSD, nu e anti-PNL, nu are nicio treabă. Iniţial am oferit un premiu, dar când am văzut că astăzi s-au strâns 70.000 de oameni care participă la concurs e clar că oamenii vor. Pe 27 mai va avea loc o tragere la sorţi printr-un sistem video live prin care se vor extrage 9 câştigători. Dăm nouă vacanţe în Turcia, Grecia şi pe litoralul românesc”, a mai spus Alin Burcea.

”Mergi la vot, mergi în vacanţă”

Agenția de turism Paralela 45 a organizat un concurs prin care încurajează exprimarea dreptului democratic de participare la vot duminică. ”Mergi la vot, mergi în vacanţă” este numele campaniei care a intrat în atenția AEP și care a trezit numeroase reacții în spațiul public. Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul împotriva companiei care a organizat acest concurs cu premii pentru cei care merg la vot în 26 mai.

Comunicatul AEP

„Comunicat de presă referitor la sesizarea înaintată de AEP Parchetului General și Biroului Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță”, organizată sub sigla Paralela 45

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4-5) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță” organizată sub sigla PARALELA 45.

Precizăm că demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări scrise, inclusiv din partea presei, înaintate instituției noastre, precum și în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online.

Astfel, s-a constatat că SC PARALELA 45 TURISM SRL a organizat Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță”, acțiune ce se desfășoară în perioada 08.05.2019 – 27.05.2019, sub sigla PARALELA 45, având ca grup țintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani și condiție obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare.

AEP consideră că Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță” are ca obiect determinarea și condiționarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul național consultativ cu privire la probleme de interes național desfășurându-se la aceeași dată și în aceleași secții de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în țară și în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanții trebuie să facă dovada participării la vot prin “abțibildul de pe spatele cărții de identitate cu care au votat.”.

Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, “participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora”.

Având în vedere constatările prezentate, AEP apreciază că acțiunea prin care alegătorii sunt determinați și condiționați să meargă la vot și oferirea de foloase materiale (excursii în țară și în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisă și sancționată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Direcția comunicare
17.05.2019”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS