Confidenţialitate

Paradă de 1 Decembrie la Arcul de Triumf

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii vor defila de la ora 11.00, în nordul Capitalei.

Pe sub Arcul de Triumf vor trece și peste 300 de militari străini din 14 țări, aliate sau partenere, printre care Canada, Franța, SUA, Turcia dar și Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose vor asista la paradă.

Parada va începe cu intonarea imnului României. În semn de salut, bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul va executa 21 de salve de tun.

Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian Tonea.

Potrivit Ministerului Apărării, bunicul său a luptat în primul război mondial, iar tatăl său în cel de-al doilea.

Cei care vor asista la paradă vor putea vedea sute de mașini, inclusiv de luptă, dar și motociclete și 50 de aeronave și elicoptere.

Şi în acest an la defilare participă și militarii răniți în teatrele de operații, detașamentul fiind condus de capitanul Ciprian Iriciuc, proaspăt avansat pentru medalia de bronz obținută la Jocurile Invictus la canotaj în sală.

De asemenea, pe sub Arcul de Trimf vor trece și militarii români și străini care fac parte din structurile NATO înființate în ultimii ani în România.

Statele Unite participă la defilarea din acest an cu două detașamente: primul  format din militari dislocați în România.