Confidenţialitate

Papa Francisc va oficia ceremonia de sanctificare a doi dintre predecesorii săi: Papa Ioan Paul al doilea și Ioan al 23-lea

Ceremonia va dura peste 2 ore și va fi transmisă pe ecrane uriașe amplasate în zonele istorice ale Romei, dar va putea fi urmărită live, în format 3D și în cinematografe din 20 de țări.

În fața celebrei bazilici din Vatican, vor veni 150 de cardinali, 1000 de episcopi, 600 de preoți dar și șefi de stat și pelerini. Accesul în piața San Pietro se face începând cu 5.30 dimineața.

Ceremonia începe la ora 9, prin rostirea de rugăciuni și intonarea de cântece, iar de la ora 10, va avea loc slujba solemnă. Apoi papa Francisc, va rosti în fața portretelor uriașe ale celor doi papi afișate pe fațada bazilicii formula solemnă care îi înscrie în rândul sfinților pe papa Ioan Paul al doilea și Papa Ioan al 23-lea. Relicvele noilor sfinți sunt duse apoi la altar de cei care i-au cunoscut îndeaproape.

Papa Francisc a aprobat încă de anul trecut recunoașterea ca sfinți a celor doi foști suverani pontifi. Papa Ioan Paul al II-lea, polonez la origine, pe numele său adevărat Karol Wojtyla a condus Biserica Catolică din 1978 până la moartea sa în 2005. La funeraliile sale, oamenii au strigat: ‘ santo subito’, adică să fie declarat sfânt imediat.

De altfel, papei Ioan Paul al doilea i-au fost recunoscute două minuni: vindecarea unei măicuițe bolnave de Parkinson și a unei femei din Costa Rica. Aceasta s-a vindecat de anevrism cerebral chiar în ziua beatificării Papei.

Lui Ioan Ioan al XXIII-lea, papă între 1958-1963, nu i se atribuie miracole, dar a luat mai multe decizii reformatoare, în urma unui Consiliu al Vaticanului. El a lăsat posterităţii imaginea unui pastor apropiat de oameni, simplu şi cu simţul umorului – calități atât de apreciate și în cazul actualului suveran pontif. Pe numele său adevărat Angelo Roncalli, Papa Ioan al 23-lea i-a ajutat în 1944 pe evreii români deportați în Transnistria. A trimis ajutoare în lagăre și a eliberat certificate false de botez.

Pentru evenimentul de duminică, s-au luat măsuri sporite de securitate. Mii de polițiști vor patrula pe străzi și vor fi cu ochii pe hoții pe buzunare, în vreme ce voluntari vor împărți pelerinilor sticle cu apă. Pentru a face față mulțimii de oameni, numărul autobuzelor va fi suplimentat, iar metroul va circula fără întrerupere. Mii de obiecte și cărți poștale cu papi, în special cu Ioan Paul al II-lea și cu Papa Francis au apărut la chioșcurile de ziare, în vreme ce agențiile imobiliare au dublat chiriile apartamentelor mobilate din Roma.