Papa Francisc isi incepe pontificatul

La Vatican are loc întronizarea noului Suveran Pontif, primul Papă latino-american din istorie.

Papa Francisc a intrat în Piaţa Sfântul Petru în papamobil, înaintea slujbei de întronizare.

Îmbrăcat în veşminte albe şi zâmbitor, la bordul vehiculului său complet decapotat, Papa a salutat mulţimea care îl aclama.

Papa Francisc a primit însemnele pontificale de la cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran. Acesta a pus pe umerii Papei paliumul, o fâșie de stofă ce se poartă peste veşmintele de ceremonie. Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mâna stângă inelul de pescar.

În discursul rostit în fața celor aproape un milion de credincioși, papa le-a cerut să manifeste întotdeauna dragoste față de copii, bătrâni, față de cei bolnavi și sărmani și să nu permită niciodată ca ura și invidia să le distrugă viețile.

Se estimează că numărul participanților la ceremonie este între 300.000 şi un milion, în afară de cele 132 de delegaţii străine.

Peste 30 de şefi de stat se află în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care marchează oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales la conducerea Bisericii Catolice.