Papa Francisc, îngrijorat din cauza incendiilor din pădurea amazoniană

Papa Francisc s-a declarat îngrijorat din cauza incendiilor izbucnite în pădurea amazoniană, pe care a numit-o „plămînul vital al planetei”.

Pontiful argentinian s-a adresat credincioșilor strînși în Piața Sfîntul Petru de la Vatican – în toamnă, capul Bisericii Catolice va organiza o conferinţă mondială privind Amazonia.

Papa Francisc, ales în martie 2013, s-a întîlnit deja cu indigenii din Amazon și cu liderii acestora veniți în Europa ca să avertizeze asupra defrișărilor din pădurea amazoniană.

Într-o enciclică de acum patru ani privind ocrotirea pămîntului, capul Bisericii Catolice a denunţat exploatarea pădurii din „interese economice internaţionale enorme”.

Iar în ianuarie anul trecut – aflat în Peru -, Papa a vorbit despre „presiunea enormă a marilor interese economice care rîvnesc petrolul, gazul, lemnul, aurul şi culturile” din regiune.

În Amazonia se află 20% din apa dulce lichidă a planetei, mai bine de o treime din pădurile primare şi peste 30% din fauna şi flora întregii lumii.

Pădurea se află în nouă dintre țările Americii de Sud, în principal în Brazilia, Bolivia şi Peru.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS