Papa Francisc incepe maine o vizita plina de riscuri in Tara Sfanta si in Iordania

În pelerinajul său, Suveranul Pontif doreşte să facă băi de mulţime, la bordul unui vehicul deschis, atât la Amman, cât şi la Betleem, în Cisiordania. Vizita le dă bătăi de cap forţelor locale de securitate.

Acest papă care, încă din ziua întronizării la Roma, a rupt cordonul de securitate pentru a merge la credincioşii din Piaţa Sfântul Petru, ridică o problemă – afirmă un consilier pentru presă al Patriarhiei Latine de la Ierusalim. Forţele de securitate iordaniene, palestiniene şi israelienese aşteaptă ca şi în timpul acestui sejur, Papa Francisc să se îndepărteze de la protocol.

Aproximativ 500 de oameni vor suplimenta garda regală în cursul vizitei papale în Iordania, la Amman. Sfântul Părinte vrea să faca un tur, într-un jeep descoperit, la sosire, înaintea unei slujbe, mâine, pe stadionul din Amman. Toate celelalte deplasări vor fi efectuate cu elicopterul sau într-un vehicul închis.

Duminică, poliţia şi garda prezidenţială palestiniană vor prelua ştafeta, după sosirea Papei la Betleem. Tinere din cadrul Gărzii Prezidenţiale, antrenate de jandarmii de la Ierihon şi din Iordania, vor asigura protecţia Suveranului Pontif.

La Ierusalim, un potenţial ‘butoi cu pulbere’, deplasările Papei Francisc vor fi securizate de mii de poliţisti, în coordonare cu serviciile israeliene de securitate internă, şi serviciile italiene care-l însoţesc pe Papă. Deplasarea sa va fi urmărita prin 320 de camere de supraveghere, ce străjuiesc Oraşul Vechi. Creştinilor de la Ierusalim, care şi-au exprimat îngrijorarea că pe străzile Oraşului Sfânt vor mai rămâne doar pisicile pentru a-l primi pe Papa Francisc, un reprezentant al serviciilor de securitate israeliene le-a răspuns că ‘nu va exista nicio pisică afară’. Nicio slujbă publică nu este prevăzută la Ierusalim.